Varens


Koplogo PerkBamboe  PerkGroen met adres contactinfo

OPENINGSTIJDEN : Tuin en kwekerij zijn gedurende het najaar t/m 17 november 2018 geopend op vrijdag en zaterdag van 10-16 uur. Daarna tot Kerst bent u welkom op afspraak (+31 (0) 612529974).

Adiantum aleuticum 'Imbricatum', venushaarvaren (Japan) is een van de meest verfijnde varenachtigen. Het geveerde, lichtgroene blad van deze soort staat gerangschikt langs zwarte bladnerven in een waaiervorm op de bladsteel. Adianthum vormt een bodembedekkende groep op een luwe plaats in de (half)schaduw op een humusrijke, vochthoudende bodem. Venushaar is bladverliezend. We hebben deze soort al enkele malen toegepast als onderbeplanting bij de dubbelgeveerdbladige Albizia als herhaling van de bladvorm in de ondergroei. Erg mooi om in groepen toe te passen. Een zeldzame, wintergroene soort is Adianthum venustum.

 

Asplenium scolopendrium, tongvaren is een onmisbare plant voor exotische tuinen is de wintergroene tongvaren als tegenhanger van de tropische nestvaren. Erg mooi om in groepen toe te passen. Deze soort leent zich bij uitstek ook als epifyt, dat wil zeggen groeiend in oude boomstronken, tussen rosten en stapelmuren. Wel staat Asplenium graag in de (half)schaduw op een vochthoudende bodem. Adembenemend om te zien tijdens het ontrollen van het nieuwe blad in het voorjaar tijdens de blad-flush. Het glimmende, leerachtige blad steekt mooi af tegen de omgeving. Asplenium wordt 30 – 50 cm hoog, afhankelijk van de standplaats. De tongvaren kent ook een aantal interessante cultivars waaronder de smalbladige vorm ‘angtustifolia’ en ‘cristatum’.

 

 

 

Athyrium nipponicum, de Japanse regenboogvargen is meestal in meerdere cultivars op voorraad. Een selectie die tot het eind van het seizoen zijn fraaie zilver-purperen voorjaarskleuren behoudt is ‘Burgundy Lace’.

 

 

 

Dicksonia antarctica is de sterkste boomvaren en een zeer mooie architectonische plant voor een beschutte plek in de tuin. Het is geen gemakkelijke plant; ze verdragen geen zware vorst en langdurig droog weer. Extra bescherming is absoluut vereist. Sinds 2008 heb ik twee Dicksonia's in mijn privétuin. Tijdens droge periodes spuit ik de romp en de kroon dagelijks. Het blad is groenblijvend tot -5 tot -8. Soms zijn er op de kwekerij andere boomvarens beschikbaar, zoals Cyathea.

 

 


Dryopteris sieboldii is een unieke Aziatische groenblijvende varen met dikke, leerachtige gelobde bladeren. De plant verspreidt zich langzaam met korte uitlopers. De grote, blauwgroene gelobde bladeren geven een bijna tropisch effect.

 

 

 

Leptinella Platts Black is een lage, wintergroene bodembedekker uit Nieuw Zeeland en Tasmanie met een zeer fijne, varenachtige bladstructuur. In de zomer bloeit Leptinella met kleine kopergele bloemknopjes tussen het blad. De plant wordt ca. 5 cm hoog. Platts Black is een donkerbladige selectie en vooral mooi al bodembedekker en randbeplanting tussen bijvoorbeeld stenen. Kan ook in plantschalen en op daktuinen gebruikt worden. Leptinella heeft de voorkeur voor een matig vochtige, humusrijke bodem in de zon tot halfschaduw.

 

Lophosoria quadripinnata uit Chili en Argentinië is een boomvaren maar dan met een kruipende wortelstok. De zeer aantrekkelijke bladeren met fijne textuur zijn zilverblauw eronder. Lophosoria kan tot 1 tot 1,5 meter groeien onder gunstige omstandigheden. Soms beschikbaar.

 Polystichum 'Herrenhausen' is een elegante Duitse selectie met felgroene en licht gekrulde bladeren. Deze varen houdt van een beschutte plaats in halfschaduw of schaduw en goed gedraineerde, humusrijke, vochtige grond. Mooi in groepen.

 

 

 

Polystichum polyblepharum, de Japanse glansschildvaren is een van de beste wintergroene varens en wordt tussen 40 en 60 cm hoog, afhankelijk van de standplaats en groeit het liefste op een vochthoudende, humusrijke grond in de (half)schaduw. Kenmerkend is het glimmend groene blad waardoor deze plant ook in de winter een frisse uitstraling heeft. Enkele malen per jaar is er een ‘blad-flush’waarbij een nieuwe krans bladeren uitrolt uit het hart van de plant. Een prachtige soort om in groepen of gemengd in de ondergroei of schaduwborder toe te passen.

 

 

Pteris wallichiana is een exotisch uitziende varen uit de Himalaya regio en verspreidt zich gemakkelijk via wortelstokken. De grote donkergroene bladeren kunnen een hoogte van 1-1,5 meter bereiken, afhankelijk van de locatie. Een zonnige, vochtige en goed doorlatende grond zal helpen om de beste resultaten te bereiken. Deze varen is veel sterker gebleken dan verwacht. Soms beschikbaarWoodwardia radicans, de altijdgroene varensketting uit de koele bossen van de Canarische Eilanden, maakt grote bladeren bedekt met broedknollen. Het is een imposante verschijning voor een beschermde, beschutte plek. Bescherm tegen zware vorst. Momenteel hebben we de nieuwe soort Woodwardia orientalis in observatie (enkele planten beschikbaar voor verkoop)Equisetum heymale 'Robustum' en E. ramossissimum var. Japonicum zijn botanisch gesproken varenachtigen. Het uiterlijk is echter totaal anders. De Japanse paardestaart maakt bladloze stelen met een bamboe-achtige uitstraling. Dat maakt het zeer decoratieve en stilistische planten. 'Robustum' is de grootste soort en kan meer dan 1,5 m hoog worden. 'Japonicum' blijft kleiner.

 

 

Locatie

Onze tuin en kwekerij is centraal gelegen in midden Nederland, tussen Utrecht en 's Hertogenbosch, in het westelijke puntje van Gelderland; de West Betuwe in het Lingedorpje Beesd. We zijn zowel uitstekend bereikbaar per auto vanaf de snelweg A2, afslag 14 als per trein (10 minuten te voet vanaf Station Beesd, op de Linge-Merwedelijn Geldermalsen - Dordrecht). Nabij de kwekerij ligt landgoed Marienwaerdt en recreatiepark Het Betuwestrand. In het dorp kunt u terecht voor een hapje en een drankje op het terras van Uitspanning De Notenboom.


Doorzoek onze website

Perk Bamboe Kwekerij

Bezoek:
Meinte 10, 4153 XE Beesd (Gld)
Auto: A2, afslag 14
Trein: Geldermalsen-Dordt, station Beesd, 10 min. lopen

Contact:
T +31 (0) 6 125 299 74
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden kwekerij:
medio maart - medio november
vrijdag en zaterdag 10-17 uur
di-wo-do op afspraak tussen 10-17 uur

logo youtubelogo facebook1